• darkblurbg

In de huidige maatschappij staat de persoonlijkheid van veel mensen onder druk. Kunnen we nog echt wel zijn wie we zijn. Of wie we willen zijn of is alles gebaseerd op het contact met andere mensen waarin we ons toch volledig aanpassen om niet afgewezen te worden. Afwijzing begint al in onze kinderjaren. Een vader en moeder die is straffen en leren dat we iets moeten gaan doen om hun liefde te houden en hun boosheid te ontlopen. In de kleutertijd willen we meer aandacht van onze ouders, maar vaak krijgen we die niet of op een wijze die alleen maar kan leiden tot afwijzing. Het gevolg van afwijzing is onzekerheid en twijfel in de dagelijkse dingen die we doen. We zijn onszelf verloren om door andere gezien te worden en terwijl we daarop gefocust zijn geweest blijkt dat we ongeacht al onze energie om gezien te worden door anderen hebben verspeeld, omdat er geen onafhankelijkheid in de relaties zat. Nu je volwassen geworden bent zoek je nog steeds naar bevestiging, pas je je aan en ben je jezelf nog steeds kwijt.  Hoe mooi is het niet om volledig onafhankelijk te kunnen zijn in elke relatie die je hebt en bovenal de relatie met je zelf. Immers de enige persoon waar je echt afhankelijk van bent is van jezelf als volwassen persoon. 

Afwijzing

Afwijzing, iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Afwijzing na sollicitaties, in de liefde, in vriendschap. Een kind dat van z’n moeder niet krijgt wat hij wil, kan zich ook afgewezen voelen. Het schuilt dus in de kleinste hoekjes, terwijl de afwijzing heel groot kan voelen. Een ander kind dat hetzelfde niet van z’n moeder krijgt, voelt misschien helemaal geen afwijzing. Wat is afwijzing eigenlijk? En wat heeft het te maken met rouw?

Om je te leren omgaan met afwijzing in het algemeen kunnen we met behulp van cliëntgerichte psychotherapie, lichaamsgerichte therapie en hypnotherapie ervoor zorgdragen dat je de afwijzingen sneller een plek kunt geven en kunt verwerken.

Onzekerheid

Onzekerheid is een bekend psychisch fenomeen. Iedereen heeft er wel eens last van. Als je je onzeker voelt, ga je twijfelen aan je zelfbeeld. Je gaat twijfelen aan wat je kunt of aan je eigenwaarde. Onzekerheid kan zich op veel gebieden voordoen. Ook binnen je relatie kun je onzeker zijn.

Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld. Vaak wordt onzekerheid niet veroorzaakt door externe gebeurtenissen, maar voornamelijk door een negatief zelfbeeld en onrealistisch hoge verwachtingen. Deze hoge eisen kunnen een gevolg zijn van hoge verwachtingen door opvoeders tijdens je jeugd.

Onzekerheid in relaties wordt volgens psychologen vaak veroorzaakt door het verleden. De oorzaak ligt in de meeste gevallen bij de relatie met je oudersDe benadering van ouders (en ook vrienden en andere aanverwanten) naar een kind toe, heeft invloed over hoe een kind over zichzelf gaat denken. Wanneer je als klein kind dagelijks kritiek krijgt, kun je onzeker worden. Wanneer je de kritiek begint te geloven, verergert deze onzekerheid en ontwikkel je een laag zelfbeeld. De eerste onzekerheden ontstaan op jonge leeftijd. Daarom is het vaak lastig de exacte oorzaak hiervoor aan te wijzen. Met behulp van cliëntgerichte psychotherapie, lichaamsgerichte therapie en hypnotherapie kunnen we de onzekerheid gaan onderzoeken en de oorzaak vaststellen, zodat die opgelost kan worden. 

Niet gezien

Een mens lijdt als hij over het hoofd wordt gezien. Hij telt dan niet mee. Een mens veert op als hij gezien is. Dat betekent dat hij ( lees als je daar behoefte aan hebt: zij) populair is. Nou hoef je nog niet eens een idool te zijn om tenminste in eigen kring geliefd te willen zijn. Mensen gaan daar soms erg ver in, ze ‘pleasen’ de hele dag door. Daar kun je dan weer impopulair van worden en dat was nou net niet de bedoeling. Facebookers en Whatapp’ers zijn er ook voortdurend mee bezig: gezien willen worden! 

Hoe bevredigend zijn likes op facebook of op twitter je volgers. Zien deze mensen je echt wel of geven ze je de illusie dat je gezien wordt. Hebben ze je echt weleens gezien? Gezien worden ligt veel dieper dan facebooken. Het heeft met je bestaansrecht te maken als mens en vaak ligt de basis van niet gezien worden in het gegeven dat je als kind niet werd gezien door je ouders en dat kind wordt vaak een leven lang neit gezien als ouders, ook al wordt ze wel gezien door de omgeving toch zal ze altijd het gevoel behouden niet gezien te worden omdat het gebaseerd is op gevoel uit de kindertijd. De hoofd vraag als richting een volwassene is: zie jij jezelf wel staan en wat zie je dan? Wil jij jezelf ook weer zien staan, wil je door jezelf en andere gezien worden neem dan contact op met ons, wellicht kan 1 van onze behandelvormen je hierin ondersteunen.